تاريخ انتشار : 1401/02/01 - 10:57
كد :21
تهیه بتن سبک از کاغذ باطله
در دنیای پیشرفته امروز ، مهندسان ساختمان بدنبال راهی برای کاهش وزن مصالح ساختمانی و در عین حال افزایش مقاومت و استحکام آن هستند . اقبال عمومی جامعه به صفحات پیش ساخته و ساندویچ پانل ها ، محققین در این عرصه را بفکر استفاده از پسماند گیاهی و ضایعات
سلولزی مانند کاغذ باطله و روزنامه باطله انداخته است .
تبدیل کاغذ باطله به بتن
با توجه به افزایش تقاضا برای مواد مرکب چوبی به ویزه در کشورهای در حال توسعه ، عملا آنها را با کمبود شدید منابع مواجه کرده است ، بنابراین استفاده از منابع لیگنوسلولز را اجتناب ناپذیر می کند . لیگنو سلولز در واقع همان ضایعات خشک با منشاء سلولز می باشد . بعنوان مثال ساقه های نیشکر ، ضایعات چوبی جنگل ها و حتی ضایعات کاغذ و ضایعات کارتن را هم می توان در این دسته بندی جای داد .
موارد استفاده از لیگنو سلولز
همان طور که در مقالات قبلی سایت کاغذ 24 اشاره شد ، تولید کاغذ از ضایعات کشاورزی مانند ضایعات ساقه نیشکر یا باگاس از سالیان خیلی دور مرسوم بوده و در کشورمان ایران از این روش برای تولید کاغذ و ورق کارتن به دفعات استفاده شده است .
یکی دیگر از موارد استفاده از لیگنو سلولز ها در ساخت ورق های ام دی اف می باشد . شاید برای شما کمی عجیب جلوه نماید که ام دی اف های زیبای آشپزخانه شما استحصالی از ضایعات و لیگنو سلولز باشد. اما واقعیت همین است ، با توجه به کمبود منابع جنگلی در کشور و عقلانی نبودن استفاده از درختان در ساخت چوب و ورق ام دی اف ، فعالان عرصه چوب را به فکر استفاده از ضایعات چوب ، خاک اره ، ضایعات کشاورزی در ساخت ورق های ام دی اف انداخت .
اگر بخواهیم شباهت ورق ام دی اف را به مقواهای بهداشتی مانند مقوای شیرینی ارتباط دهیم ، بیراه نگفته ایم . چرا که در مقوای بهداشتی نیز عملا یک توده ضایعات کاغذ در لایه میانی قرار دارد و یک لایه بهداشتی روی محصول را پوشش می دهد ، این لایه وظیقه ی جلوگیری از ارتباط مواد غذایی با ضایعات کاغذ را دارد . یک لایه هم سطح خارجی مقوا را برای زیبایی و جلوگیری از ارتباط با دستان مشتری پوشش می دهد . در تولید ورق های ام دی اف نیز دقیقا شرایط به همین منوال است ، لایه میانی حاصل از ضایعات چوب ، خاک اره ، ضایعات کارتن و چسب می باشد که در فشار زیاد به حالت فشرده شده و پرس در می آید و در انتها برای زیبایی محصول با ورق های ملامینه روی محصول را پوشش می دهند و بدین صورت یک ورق MDF ساخته می شود .
حال که ابعاد استفاده از لیگنو سلولز بیشتر برایمان روشن شد به بحث اصلی یعنی تهیه بتن سبک از کاغذ باطله باز می گردیم . در بحث های ساختمانی مقاومت مصالح در برابر بلاهای طبیعی نظیر زلزله همواره مورد بحث و بررسی بوده است . محققین عرصه ساختمان سالها در تلاش هستند که مصالحی را انتخاب یا تولید کنند که در زمان وقوع زلزله و یا آسیب به ساختمان به هر علت ، کمترین آسیب را به ساکننین خود برساند .
در تمامی زلزله ها بیشترین آسیب وارد شده به انسان از برخورد جسم سخت بر روی سر و صورت رخ داده است و این امر سبب شده است که بدنیال مصالح سبک و دارای مقاومت بالاتر باشیم .
طبق بررسی های انجام شده در چندین کشور مختلف ، با افزودن لیگنو سلولز در حدود 16 درصد حجم بتن ، به سیمان می توان باعث بهبود خواص مکانیکی سیمان و همچنین بهبود مقاومت خمشی و چسبندگی شبکه سیمان و الیاف سلولز شد .
همین تحقیقات بر روی ساخت چوب سیمان هم انجام شده است ، بطوری که تخته ساخته شده از ضایعات درخت صنوبر و سیمان که به آن تخته چوب سیمان گفته می شود ، در مقایسه با تخته های ساخته شده قبلی خصوصیات خمشی بهتری دارند .
استفاده از کاغذ باطله در صنایع سیمان
سیمان یک ماده چسبنده ای است که وظیفه چسباندن ذرات به یکدیگر و تشکیل جسم یکپارچه از ذرات متشکل را دارد . سیمان در بتن نیز همین نقش را ایفا می کند و تنها وظیفه چسباندن دانه ها به یکدیگر را دارد و بر خلاف باور عامه مردم تاثیری در میزان مقاومت و باربری ندارد.
بنابراین با استفاده از روزنامه باطله و تبدیل کردن آن به خمیر روزنامه باطله و اضافه کردن آن به بتن ، می توان تا میزان زیادی وزن بتن استحصالی را کاهش داد و همچنین به خواص کششی بتن افزود . هر روز کشف های جدید و محصولات متنوع تری در زمینه ساختمان از طریق ساخت با ضایعات کاغذ و کارتن به بازار معرفی می شود ، و این موضوع را باید به فال نیک گرفت که کاغذ باطله و کتاب باطله می تواند دوباره به محصول پر مصرف و ماندگار تبدیل شود .کاغذ 24 بعنوان خریدار کاغذ باطله در زمینه همکاری با کارخانه های تولید بتن سبک ، سابقه همکاری داشته و فروش کاغذ باطله با قیمت مناسب جهت تولید این محصول کاملا مفید و کاربردی را در کارنامه کاری خود دارد .
به امید پیشرفت هر چه بیشتر ایران و جلوگیری از نابودی محیط زیست با بازیافت زباله های خشک .