حذف قبوض کاغذی و پیامدهای آن

در سالیان نه چندان دور یکی از صحنه هایی که همواره باعث آزرده خاطر شدن دیدگان ساکنان یک ساختمان می شد ، ریختن قبوض کاغذی یا بعبارتی فیش های آب ، برق ، گاز ، تلفن و سایر خدمات شهری و روستایی بود . این معضل معمولا با بی توجهی و سهل انگاری مامورین پخش قبوض صورت می گرفت که با شلختگی تمام فیش های مربوطه را  در لای درب منازل و آپارتمان ها قرار می دادند و با اولین باز و بسته شدن درب تمام این قبوض را باید کف پارکینگ یا ورودی ساختمان ها رویت می کردیم . متاسفانه تمامی شرکت های برق ، آب وگاز  تا آخرین لحظه پخش آخرین دوره از این قبوض کاغذی هم به یک راهکار مناسب جهت پخش فیش ها نرسیدند و تا لحظه پخش آخرین برگ از فیش ها هم شرایط به همین منوال باقی ماند . معمولا درکشور ما هیچ گاه در پی حل مشکل قدم بر نمی داریم و با ساده ترین روش پیش روی خود که در واقع پاک کردن صورت مسئله است سعی در حل مشکل مربوطه داریم . برای مثال می توان به چند خط قبل رجوع کرد ، در قضیه فیش های کاغذی بجای اینکه مشکلات پخش قبوض را فیصله دهیم با ساده ترین روش ممکن قبوض کاغذی را از چرخه خارج و مشتری را عملا از میزان مصرف وسایر اطلاعات مربوطه اشتراک خود بی نصیب گذاشتیم . این حق اساسی مشتری است که برای میزان مصرف خود فاکتور دریافت کند ، اما این قبوض و فیش ها در اقدامی یک طرفه و کاملا به نفع شرکت های آب ، گاز و برق حذف گردید و مشتری را برای رویت میزان مصرف خود به سایت های مختلف حواله داد .  
حذف قبوض کاغذی و پیامدهای آن
 
گرچه به ظاهر شاید این اقدام بسیار از لحاظ زیست محیطی مثبت به نظر رسد ، اما باید حق و حقوق مشتری را نیز در نظر می گرفتند . برای روشن تر شدن این موضوع به ذکر یک مثال ساده می پردازیم ،  اگر یکی از عوامل همین شرکت ها برای خرید به رستورانی مراجعه نمایند و متصدی صندوق رستوران بجای دادن فاکتور غذا به آن ها پیامکی حاوی لینک ارائه دهد و با زدن حرف های شعاری مانند صرفه جویی در مصرف کاغذ آیا باز هم همین نظر را نسبت به حدف فاکتور و فیش ها خواهند داشت ؟!! قطعا جواب منفی است و مطمئن باشید با شدیدترین برخورد همین افراد روبرو خواهید شد .

حذف قبوض کاغذی و صرفه جویی در هزینه های سازمان ها

بطور اجمالی در مورد فیش های مصرفی صحبت کردیم ، اما در واقع برنده حذف این قبوض کاغذی کیست ؟ مردم یا محیط زیست و یا سازمان هایی که باید برای ارائه این قبوض به مردم سالیانه مقادیر هنگفتی هزینه می کردند ؟ جواب سوال کاملا مشخص است ، متاسفانه در سالیان اخیر با تبلیغات زیادی که در زمینه مصرف کاغذ  گردید به راحتی ذهن تمام مردم را برای زندگی بدون کاغذ آماده شد ، گرچه این امر بسیار مثبت است و می تواند جلوی تخریب بیش از پیش محیط زیست را بگیرد اما نه برای قبوض کاغذی که تماما از کاغذهای وارداتی و حرارتی بود که هیچ کدام در کشورمان تولید نمی شد . عملا با منت گذاشتن بر سر محیط زیست هزینه سرسام آور تولید و چاپ قبوض کاغذی و از همه مهم تر پخش آن از روی دوش این سازمان ها و شرکت ها برداشته شد و این فشار را بر روی دوش خانواده ها تحمیل کردند که برای دیدن میزان مصرف یک دوره خود به اینترنت و سایت های شرکت های مربوطه مراجعه نمایند .

دنیای بدون کاغذ

شاید در ابتدا این عبارت فقط من باب شوخی در میان کارمندان رواج داشت ، اما عملا این رویه به سرعت و شدت در حال پیشروی است . دیر یا زود بانک ها هم از ارائه رسید به مشتریان خود سر باز خواهند زد و به فکر منافع حاصل از حذف کاغذ خواهند افتاد . اما نباید فراموش کرد که با تمام حسن هایی که حذف کاغذ از کارهای روزمره خواهد داشت ، ما را قطعا وارد مشکلاتی نیز خواهد کرد . همواره برای هر نسخه دیجیتال یک نسخه کاغذی نیز لحاظ می کنند تا به محض وقوع اشتباه بتوان به آن رجوع کرد و مشکل مربوطه را حل کرد اما در تجربه حذف قبوض کاغذی براحتی نسخه کاغذی را کنار گذاشتند و به عواقب احتمالی آن برای مصرف کننده فکر نکردند.

حذف نسخه های پزشکی و مشکلات ناشی از آن

سونامی حذف کاغذ گویا قصد ثابت ماندن را ندارد و رفته رفته تمامی قله ها را فتح خواهد کرد . در چند سال اخیر شاهد حذف دفترچه های درمانی بیمه ها بودیم که همانگونه که در مورد قبوض کاغذی هم بیان داشتیم ، بیماران را با مشکلات عدیده ای مواجه ساخت . این روش که تنها منفعت آن نصیب سازمان های بیمه شد که سالیانه هزینه های کلان از افراد تحت پوشش خود دریافت می کنند اما از ارائه یک دفترچه بیمه امتناع نمودند . یکی از منابع اصلی تامین کاغذ های باطله  کارخانه های بازیافت همین دفترچه های بیمه بود که در سالیان گذشته مورد استفاده قرار می گرفت و عملا صنعت بازیافت کاغذ باطله کشور را نسبت به واردات کاغذ باطله بیمه کرده بود . با ادامه این جریان قطعا در روزگار پیش رو شاهد کمبود شدید کاغذ باطله در صنعت کشور خواهیم بود و باید با تمهیدات هوشمندانه از تعطیلی کارخانه های بازیافت جلوگیری کرد .

تسهیل واردات کاغذ باطله

با توجه به گفته های فوق تنها راه پیش روی صنعت بازیافت کاغذ باطله برای ادامه حیات خود  ، تسهیل و آزاد سازی واردات کاغذ باطله خواهد بود . کاغذ باطله در کشور های دیگر بخصوص همسایگان ما که از اتوماسیون اداری پیشرفته ای برخوردار نیستند و هنوز همانند سالیان دور از کاغذ استفاده می کنند به فور یافت می شود . اگر افراد ذی نفوذ از هم اکنون به فکر تسهیل واردات کاغذ باطله برای چرخیدن چرخ کارخانه های بازیافت کاغذ باطله نباشند ، قطعا در آینده ای نه چندان دور شاهد تعطیلی کارخانه ها و بالا رفتن قیمت کاغذ باطله خواهیم بود .